Haberler

🚀 Dijital Çağ Atölyesi Büyüyooor!

  • Büyüyen bir “sosyal girişimin” içinde yer almak ister misin?

Resmî olarak Türkiye’nin Makerspace, Hackerspace ve FabLab olma özelliklerine birlikte sahip ilk ve tek kuruluşu olan Dijital Çağ Atölyesi, merkezi bugün “İnternet Cumhuriyeti” olarak adlandırılan ülke Estonya’da olan bir sosyal girişimdir. 2009 yılında Estonya’da kurulan atölye 2018 yılından bu yana Türkiye’de TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi bünyesinde hizmet vermektedir. Hızla büyüyen sosyal girişim Dijital Çağ Atölyesi’nin stajyer başvuruları açılmıştır. İlgileniyorsan okumaya devam ⬇️

  • Dijital Çağ Atölyesi nedir?

✅ TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi bünyesinde çocuklar için programlar düzenler.
✅ Dünya’nın en iyi üniversitesi olarak kabul edilen Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından onaylı bir atölyedir. Bkz. http://fab.cba.mit.edu/about/labs/
✅ Programlarında düzenlediği 16 atölye başlığı itibariyle Türkiye’de ilk ve tektir.
✅ Yurt dışında eğitim almış ve bilfiil çalışmış uzman eğitmenlere (Estonya, Litvanya ve ABD) sahiptir.
✅ Vestel, TOBB ETÜ, Bilkent Cyberpark, TTGV, Ankara Kalkınma Ajansı referanslı atölyedir.
✅ Uluslararası Hackerspace Ağı’nın daimi üyesidir.
✅ Toplamda 900’den fazla öğrenciye program düzenlemiş ve mezun etmiştir.
✅ Organize ettiği fuar, festival ve yarışmalarla 8.000’den fazla öğrenciye erişmiştir.
✅ Kendi eğitim kitlerini ve yazılımlarını üretir. Bu sebeple birçok ödül almıştır.

  • Dijital Çağ Atölyesi ne yapar?

Dijital Çağ Atölyesi esas olarak, bilişim ve teknoloji ana başlığında kendi kendine öğrenme prensibiyle atölye programları oluşturur ve uygular;

📍 Z Kuşağı için atölye programları tasarlar, üretir ve uygular.
📍 İçeriklerini çözüm ortaklarıyla birlikte sürekli olarak yeniler.
📍 Verdiği eğitim başlıklarında kendi yazılımlarını üretir.
📍 Atölye çıktısı olarak fuarlar, festival ve yarışmalar organize eder.
📍 Atölyelerinin faydasını ölçer.
📍 Güncel başlık ve yöntemleri takip eder ve bunları atölyelerde uygular.
📍 Akademik, teknolojik ve teknik destekler ile birlikte hareket eder.
📍 Pratik ve teorik olarak “Eğitici Eğitimleri” verir.
📍 Eğiticileri düzenli periyotlarla takip eder ve ölçer.

  • Dijital Çağ Atölyesi kimi arıyor?

✅ Z kuşağı ile zaman geçirmeyi seven,
✅ Onlarla zaman geçirmenin bilincine ve sorumluluğuna sahip olan,
✅ Detaylara her zaman özen gösteren,
✅ Üretimin büyülü dünyasında serüvene çıkmaya hazır,
✅ Ankara’da ikamet eden üniversite 3. ve 4. sınıf öğrencisi veya yeni mezun herkes aşağıdaki başvuru formunu doldurabilir…

 

Başvuru sahibiyle en kısa sürede bağlantıya geçilecektir. Kabul edilen stajyere “Eğitici Eğitimi” ücretsiz olarak verilecektir. Eğitim uluslararası geçerliliğe sahip FabLab sertifikası ile belgelendirilecektir. Başarılı stajyerler ile proje bazlı yola devam edilecektir.

Sosyal girişimimiz ile ilgileniyorsan başvuru linki için buraya tıkla.


Daha fazlası için tıkla..
admin🚀 Dijital Çağ Atölyesi Büyüyooor!

TechAnkara Maker Programı ArfBot Oyun Kodlama Yarışması 2022’ye Başvur!

Ankara Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen TechAnkara Maker Programı kapsamında Dijital Çağ Atölyesi işbirliği ile düzenlenen ArfBot Oyun Kodlama Yarışması 2022, Ankara’da ikamet eden 8-14 yaş arası tüm çocukların katılımına açıktır. Yarışmaya katılım bireysel ve ücretsizdir. Her katılımcı sadece bir oyunla yarışmaya başvurabilir. dot big bang üzerinden yarışma temasına uygun oyununu üretmeye var mısın?

 

Güvenli internetin sembol karakteri “ArfBot” temalı oyununu gönder, yarışmaya katıl, büyük ödüllerden birini sen kazan! Unutma, son gün 4 Kasım 2022. Detaylar bilgi ve kayıt için aşağıdaki linke hemen tıkla.

adminTechAnkara Maker Programı ArfBot Oyun Kodlama Yarışması 2022’ye Başvur!

mBot Simulator Ücretsiz İndir

mBot, Makeblock firması tarafından geliştirilmiş bir robot kitidir. Özellikle çocukların algoritma mantığını öğrenebilme, bilgi işlemsel düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirebilme açısından bizce en faydalı robot eğitim setidir.
🔻
İçinden geçtiğimiz zor dönemde herkesin bu sete ulaşma imkanı ne yazık ki yok. İşte tam bu noktada imdadımıza simülasyon programları yetişiyor. Simülasyon programları sayesinde gerçek bir durumun dijital ortamda oluşumunu ve sonuçlarını gözlemleyebiliyoruz. Pilotlar, astronotlar, askeri personelden tutun da tıp alanında dahi simülatörler çokça tercih ediliyor.
🔻
mBot için de halihazırda simülatörler mevcut fakat yükleme, kullanma, algılama ve kodlama açılarından topyekün etkili bir simülatör bulmak sizi zorlayabilir.
🔻
İşte bu sebeple aşağıdaki instagram sayfasını ve gönderiyi beğenip bir kişiyi yoruma etiketleyen herkese mbot simülasyon programı indirme linkini ÜCRETSİZ gönderiyoruz. Tarih yok, çekiliş yok, kura yok… Herkese!
🔻
1. Sayfayı takip et,
2. Bu gönderiyi beğen,
3. Bir kişiyi yoruma etiketle.

NOT: mBot Simulator programı indirme etkinliğimiz sona ermiştir. Gösterdiğiniz yoğun ilgi için çok teşekkür ederiz. Açıklayacağımız yeni sürprizler için takipte kalmanızı öneririz.
🔻
Buraya tıkla.

Daha fazlası için tıkla..
adminmBot Simulator Ücretsiz İndir

#Dijital23Nisan Tasarım Etkinliği

23 nisan

23 nisan

23 Nisan 2020. Milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi açılışının ve yine milletin geleceğini temsil eden çocuklara emanet edilişinin 100. yılı, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’mızın tam olarak 100. yılı!
🔻
Dünyada çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke olan Türkiye, yine dünyaya örnek olup bu bir asırlık çınarı adına yakışır bir şekilde kutlayacak. Bu yıl 23 Nisan’ı evlerimizde geçiriyor olmamız bayramımızı coşkuyla kutlamak için bir engel olmayacak.
🔻
Malum dijital çağdayız ve bu çağda bayramı 100. yılına yakışır kutlayabilmemiz için bilgisayar gibi bir imkanımız var. Evet belki bu yıl okuldaki duvarları değil ama dijital panoları süsleyeceğiz! Hazır mısın? Bunun için, tarihinde ilk kez dijitalde kutlanacak #Dijital23Nisan etkinliğine sizleri de davet ediyoruz;
🔻

Katılmak ister misin? 23 Nisan 2020

1️⃣ Bilgisayar, tablet, laptop yada cep telefonundan ücretsiz dijital afiş hazırlama platformlarından birine gir/indir. (Örnek Platformlar: Canva, Desygner, Crello, Poster Maker, Piktochart, Photoshop, Inkscape, Illustrator, vb.)

2️⃣ Platforma kaydol veya girişini yaparak afiş tasarım sayfasını aç,

3️⃣ 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ruhuna uygun bir dijital afiş tasarımı yap. Hayal gücünü serbest bırak!

4️⃣ Tasarımının dijital çıktısını al, alamıyorsan ekran görüntüsünü kaydet,

5️⃣ Tasarımını, Instagram veya Twitter #Dijital23Nisan etiketi ile paylaş. Hepsi bu!

15 yaş altındaki bütün çocuklarımız birden fazla tasarım ile katılım sağlayabilir. Bu etkinlik bir yarışma değildir, bu sebeple de bir birinci ve bir ödül yoktur. Bütün çocuklarımızın katılımına açık dijital bir bayram kutlamasıdır. @dijitalcagatolye instagram sayfasını takip eden ve afişini direkt mesaj (DM)  yoluyla sayfaya gönderen ‘herkesin’ paylaşımı 23 Nisan 2020’de sergilenmeye başlanacaktır. Haydi, bu sene sen de bizimle birlikte dijital panoları süsle!

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMIMIZ 100. YILINDA KUTLU OLSUN! 🎊
🔻

23 nisan

23 nisan


23 nisan

23 nisan

“Küçük Hanımlar Küçük Beyler,
Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, bir mutluluk parıltısısınız. Memleketi asıl aydınlığa boğacak sizsiniz. Kendinizin ne kadar mühim, kıymetli olduğunuzu düşünerek, ona göre çalışınız.
Sizlerden çok şeyler bekliyoruz!”
.
Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK
..#Dijital23Nisan#NiceYüzyıllara#23Nisan2020#YüzüncüYil#23Nisan1920#ÇocukBayramı#UlusalEgemenlikveÇocukBayramı...

Email: iletisim@dijitalcagatolyesi.com

heyecan

 Facebook

  Instagram

Daha fazlası için tıkla..
admin#Dijital23Nisan Tasarım Etkinliği

Dinozor Oluştur: Tinkercad Meydan Okuması 2

🦕 #TinkerTogether Meydan Okuması 2: Bir Dinozor Oluştur! 🦖

Değerli Velilerimiz ve Sevgili Öğrencilerimiz,

Çevrimiçi üç boyutlu modelleme programı olan Tinkercad’ın başlattığı haftalık challenge (meydan okumalardan) ilki; bir uzay gemisi inşaa etmek üzerineydi. Öğrencilerimizin etkinliğe olan ilgisi ziyadesiyle memnun edici düzeydeydi. Her birini emekleri için tebrik ederiz!

İçinden geçtiğimiz bu hassas dönemde en önemli konulardan birisi çocuk-ekran ilişkisinin dengede tutulabilmesi. Yola çıktığımız ilk günden bugüne düzenlediğimiz bütün atölye çalışmalarında en büyük amacımız bu dengeyi iyi tutturabilen, teknolojiyi tüketen değil geleceği eğlenerek üreten çocuklar yetiştirebilmektir.

Bilgisayarın/tabletin/telefonun sadece oyun ve video kaynağı değil, bilgi ve üretim aracı olduğunun bilincinde olan çocuklarımızın bu haftaki üretim süreçlerinin eserlerini sizinle paylaşmak isteriz. Ayrı kaldığımız bu zamanda robotlarımız, elektronik kitlerimiz ve malzemelerimiz olmadan bilgisayar başında yapabileceklerinin en iyisini yapan öğrencilerimize sonsuz teşekkür ederiz! Gurur duyduk.

Şimdi sırada ikinci etkinlik var. Tinkercad düzenlediği ve yürüttüğü ikinci etkinliğin konusu; Dinozor! 📣

“Tinkercad’in düzenlediği ikinci etkinliğe hoş geldiniz! Orijinal bir dinozor oluşturmak için Tinkercad kullandığını görmek istiyoruz. Tasarım sayfasına yeni koleksiyonlar ekledik (Smithsonian ve Dinosaur Collection). Bu koleksiyonları açılır menüde bulacaksın.

Katılmak ister misin?

1)Bilgisayarınızdan Tinkercad.com’a girin ve sağ üstteki giriş yap butonuna tıklayın.
2)Sizin için hazır girişleri yapılmış hesaplara ait e-mail ve şifrelere önceki gönderilen listeden ulaşabilirsiniz.
3)Tinkercad’de yeni (kopya olmayan) bir dinozor tasarlayın. Hayal gücünüzü serbest bırakın!
4)Tasarımınızı aşağıdaki videoda gösterildiği gibi #TinkerTogether ve #DijitalCagAtolyesi etiketi ile paylaşın.
5)Tasarımınızın gizliliğini aşağıdaki videodaki gibi “Genel” yapın.
6)Instagram veya Twitter kullanıyorsanız tasarımlarınızı #TinkerTogether ve #DijitalCagAtolyesi etiketi ile paylaşın.

Tinkercad ekibi favorilerini önümüzdeki pazartesiye kadar seçecektir bu sebeple tasarımlarınızı tekrar kontrol edin! Biraz ilham isterseniz galerideki dinozorlara göz atabilirisiniz!”

https://blog.tinkercad.com/tinkertogether-design-challenge-create-a-dinosaur
🔻
#TinkerTogether Tasarım Yarışması’nın bir yarışmadan daha çok bir meydan okuma olarak adlandırmasının daha doğru olacağını düşünüyoruz. Çünkü ilk etkinlikte olduğu gibi bu etkinlikte de bir birinci ve bir ödül yok. Yalnızca Tinkercad ekibi favorileri modellerine yıldız koyuyor. Bu sebeple etkinlikte asıl amaç yarışmak değil, üreterek meydan okuyabilmek 🙂
🔻
13 Nisan pazartesi günü sonlanacak etkinlikte öğrencilerimizin meydan okumalarını sabırsızlıkla bekliyoruz 🙂 İlk etkinliğe herhangi bir sebepten dolayı katılamayan öğrencilerimizin bu etkinliğe katılmalarını önemsiyoruz.
🔻
Etkinlikle ilgili ve diğer konularda öğrencilerimizin aklına takılan her türlü soruyu sorabilecekleri irtibat kanallarımız açıktır. Kolay gelsin 😊

Daha fazlası için tıkla..
adminDinozor Oluştur: Tinkercad Meydan Okuması 2

TinkerCad Tasarım Yarışması: Bir Uzay Gemisi İnşaa Et!

Tinkercad #TinkerTogether Tasarım Yarışması: Bir Uzay Gemisi İnşaa Et! 🚀

Değerli Ebeveynler,

2020 yılının ilk üç ayı dünya için de ülkemiz için de kötü geçti. Deprem, salgın hastalık, savaş, kıyımlar, yok edilenler, yerlerinden edilenler, yerle bir olan kentler, evler, hayatlar… Bütün bu yaşananlardan sonra hiçbir şey olmamış gibi değil, her şeyin farkında olarak devam etmek gerektiğine inanıyoruz. Bu kadar fazla hayat o ya da bu şekilde tehdit altındayken ve aslında bir arada olmanın, birlikte üretmenin, araştırmanın, sorgulamanın öneminin, değerinin azalmadığını, bilakis arttığını biliyoruz.

Bunun en güzel örneklerinden biri bizim de destekçisi olduğumuz “3 Boyutlu Destek” inisiyatifidir. 3 Boyutlu Destek, 19 Mart 2020 tarihinde bir grup genç Maker’ın (üreticinin) sağlık çalışanlarının yüz siperliği ihtiyacına yönelik Türkiye’deki 3 boyutlu yazıcı sahiplerine Twitter üzerinden yaptığı açık çağrı ile başlayan gönüllü bir üretim hareketidir. 1 hafta içerisinde 81 ilden 2250’den fazla kişi/kurumun dahil olduğu 3 Boyutlu Destek hareketine kayıtlı 3 boyutlu yazıcı sayısı 3500 adedi geçmiştir. Tamamen gönüllü ekibin ürettiği 15.000’den fazla siperlik 300’den fazla kuruma ulaştırılmıştır.

Atölyemizde de işlediğimiz, gelecekteki önemine vurgu yaptığımız ve öğrencilerimize öğrettiğimiz en önemli konulardan biridir “3 Boyutlu Tasarım”. Bu konunun bu kadar yakın bir gelecekte yaşam için bu denli önemli olması, üzerine tekrar çalışmamızı gerektirir diye düşünüyoruz. Bu sebeple atölyemizde 3 Boyutlu Tasarımlar oluşturduğumuz online platform olan Tinkercad’e öğrencilerimizle birlikte dönüş yapmak istiyoruz.

Basitliği ve kullanım kolaylığıyla bilinen, bir web tarayıcısında çalışan dünyanın en büyük ücretsiz, çevrimiçi bir 3D modelleme programı olan Tinkercad’ın başlattığı haftalık challenge (meydan okumalardan) ilki; bir uzay gemisi inşaa etmek üzerine. Gelin öğrencilerimizin de dahil olacağı bu yarışmaya yakından bakalım;

Tinkercad Tasarım Yarışması: Bir Uzay Gemisi İnşaa Et!📣

“Tinkercad’de haftalık tasarım yarışmalarına ev sahipliği yapmaya başlayacağız. İlk göreviniz nedir? Tinkercad platformu üzerinde yapacağınız orijinal uzay gemilerini, roket gemilerini, UFO’ları veya insanlı uzay araçlarını görmek istiyoruz.

Katılmak ister misin?

1)Bilgisayarınızdan Tinkercad’e girin ve sağ üstteki giriş yap butonuna tıklayın.
2)Sizin için hazır girişleri yapılmış hesaplara ait e-mail ve şifrelere aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.
3)Tinkercad’de yeni (kopya olmayan) bir uzay gemisi tasarlayın. Hayal gücünüzü serbest bırakın!
4)Tasarımınızı yukarıdaki videoda gösterildiği gibi #TinkerTogether ve #DijitalCagAtolyesi etiketi ile paylaşın.
5)Tasarımınızın gizliliğini yukarıdaki videodaki gibi “Genel” yapın.
6)Instagram veya Twitter kullanıyorsanız tasarımlarınızı #TinkerTogether ve #DijitalCagAtolyesi etiketi ile paylaşın.

Tinkercad ekibi favorilerini önümüzdeki pazartesiye kadar seçecektir bu sebeple tasarımlarınızı tekrar kontrol edin! Biraz ilham isterseniz galerideki uzay gemilerden birkaçına göz atabilirisiniz!”

6 Nisan pazartesi günü sonlanacak ve her hafta pazartesi günü yeni bir konuyla tekrar başlayacak bu haftalık 3 boyutlu tasarım etkinliği için biz de öğrencilerimizin tasarımlarını kontrol ediyor olacağız.
🔻
Etkinlikle ilgili ve diğer konularda öğrencilerimizin aklına takılan her türlü soruyu sorabilecekleri irtibat kanallarımız açıktır. Atölyemize döneceğimiz ve birlikte üretime yeniden başlayacağımız güzel günlerin özlemiyle herkese sağlıklı bir nisan ayı dileriz.
.
.
.
#TinkerCad #TinkerTogether #3Ddesign #kolektifüretimhareketi #makerhareketi #3dprinter #üçboyutluyazıcı #3boyutluyazici #MakerSpace #makerkids #makersankara #covid19 #coronathon #destek #3ddesign #3dtasarım #kodlama #turkey #printer #3d #threed #makersgonnamake #acil #3boyutluyazıcı #filament #plafilament

Daha fazlası için tıkla..
adminTinkerCad Tasarım Yarışması: Bir Uzay Gemisi İnşaa Et!

Ankara StartUp Zirvesi’nden Ödülle Döndük

Türkiye’nin ilk startup zirvesi olan ve bu yıl 13. kez düzenlenen Ankara Startup Zirvesi'nin kazananı Dijital Çağ Atölyesi! 🚀

Türkiye’nin ilk startup zirvesi olan ve bu yıl 13. kez düzenlenen Ankara Startup Zirvesi’nin kazananı Dijital Çağ Atölyesi! 🚀

Startup Turkey ve Startup İstanbul gibi zirvelerden önce ekosistemde yerini alan Ankara Startup Zirvesi, İş Bankası Workup ana sponsorluğunda ve Bilkent Cyberpark partnerliğinde bu sene de girişimcilik dünyasının en önemli isimlerini bir çatı altında topladı.

Zirve; yatırım gruplarını, web-mobil tabanlı projeleri olan girişimcileri ve girişimcilik konusunda hevesli üniversite öğrencilerini bir araya getirdi. 15 Aralık 2019 pazar günü Bilkent Otel’de gerçekleştirilen etkinlikte 800’ün üzerinde katılımcı, zirvede yarışan 20 startup için alanı doldurdu.

Özellikle üniversite öğrencileri için geniş bir vizyon sunması, Türkiye’nin Endüstri 4.0’daki hak ettiği yeri alması ve Endüstri 5.0’a giden yolda yeni fikirler ortaya çıkarması amacını taşıyan etkinlikte; yenilikçi ve farklı fikir sahipleri konuştu, katılımcılar dinledi, jüri not aldı ve puan verdi.

Ankara Startup Zirvesi’nde VR Çocuk Rüzgarı!

Her yıl yüzlerce proje başvurusu alan zirvede yarışacak 20 startup etkinlik öncesi belirlenmişti. Dijital Çağ Atölyesi ekibi olarak biz de “VR Çocuk” projemizle bu senenin ilham veren 20 projesinden biri olmaktan dahi duyduğumuzu gurur ve mutluluğu önceki paylaşımlarımızda belirtmiştik.

Zirvede seçilen 20 startup içinden 8 finalist, Türkiye’nin en önemli yatırımcılarından oluşan jüri karşında sunum yaptı ve projelere puanlar verildi. Tarafımızca oluşturulan platform VR Çocuk, dağıtılan puanlar sonrası Bilkent Cyberpark Ofisi ödülünün kazananı oldu!!

Bu ödül projemizin kazandığı üçüncü büyük ödül olması özelliğini taşıyor. Vestel, Ankara Kalkınma Ajansı ve son olarak da Bilkent Cyberpark tarafından takdire layık görülen projemizde, ilk gününden bugüne kadar yanımızda olan bütün destekçilerimize teşekkürlerimizi sunarız.

Daha fazlası için tıkla..
adminAnkara StartUp Zirvesi’nden Ödülle Döndük

Değerli Veli ∣ Gelecek Nedir?

Değerli Ebeveyn,
Son birkaç yılda olan büyük gelişmeler bizlere gelecek neslin yaşamının ufak bir yansımasını sundu. Üç boyutlu yazıcılar, geliştirme kartları ve elektronik malzemelerin erişilebilirliği, en basitinden herkesin cebinde akıllı telefonların olması bugünün çocuklarının bize göre çok daha farklı bir dünyaya doğduğunu bizlere gösteriyor. Bizden sonraki neslin, tüketim değil üretim nesli olacağı, kendi ihtiyaçlarını üretemeyen insanların ya çok yüksek meblağlar ödeyerek ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri ya da toplumda yer edinemeyeceği, savrulup gideceği öngörülüyor.

Gelecek;

Sistemleri anlayabilen, yorumlayabilen, hack edebilen ve modelleyebilen nesillerin devri olacak. Dijital devrimin nelere sebep olduğunu açık bir şekilde gözlemledik, internet dünyayı altüst etti. Dev şirketler çağa ayak uyduramayıp battılar ve şimdi yeni devler var. Bu değişim artan bir hızda devam edecek, bunun ipuçlarını görmeye başladık. Dijital devrim, üç boyutlu yazıcılar ile fiziksel devrimi tetikleyecek. İletişim, mobil yapılar ile bambaşka bir şekle bürünecek.

İşte bu noktada,

  • Çocuğunuz “maker” olmak zorunda, çünkü üretme becerisi olmayanların, oradan oraya savrulacağı bir yüzyıla giriyoruz.
  • Çocuğunuz “coder” olmak zorunda, ama bunu programcı olmak için değil, sistemleri anlayabilmek için yapmak zorunda.
  • Çocuğunuz “hacker” olmak zorunda, her zaman hack etmek için değil ama gerektiğinde ona sunulanla yetinmek zorunda kalmamak için.

Zorunda derken, zorla yaptırın anlamında değil, onlar zaten oldukça meraklılar bunları öğrenmeye…

Peki bizde durum ne?

Öğrencilerimiz programlarımızda, bugünden geleceği üretebileceği en doğru kitler, yazılımlar ve donanımlarla birlikte kaliteli zaman geçiriyorlar. “Maker” olabilmek için üretme becerisinin, “Coder” olabilmek için sistemleri anlayabilmenin, “Hacker” olabilmek için de ona sunulanla yetinmemenin gerekliliğini fark ediyorlar. Tahmin ettiklerinizden çok daha büyük işler başarıyorlar ve her gün biraz daha fazla eğlenerek üretebilmeyi öğreniyorlar. Kodlama, robotik, drone, elektronik, sanal gerçeklik…

‘Başımıza icat çıkarma’ demeyip, çağın dinamiklerine uygun şekilde “hayal et, tasarla ve üret” diyerek öğrencilerimize programlarımızda bu fırsatı verdiğiniz için sizlere teşekkür ederiz.

Yeni dönemde, yeni kitlerle, yeni programlarda görüşmek üzere.

Daha fazlası için tıkla..
adminDeğerli Veli ∣ Gelecek Nedir?

Sevgili Çocuk ∣ Dijital Çağ Nedir?

Sevgili Çocuk,
Ben bu dünyada en büyük hediye olan “merak” ile ödüllendirilmiş biriyim. Hayatım boyunca her şeyi merak ettim. Öğrenene kadar da pes etmedim.

Radyonun, televizyonun içinde ne var, musluktan su nasıl çıkıyor, banyodaki sıcak suyu ne ısıtıyor, güneş nereye batıyor, karasineğin kaç tane bacağı var, otomobil motoru nasıl çalışır, flüt nasıl çalınır, mandolin akordu nasıl yapılır gibi milyonlarca sorunun cevabını arayıp durdum. Hiç yorulmadım, doymadım, bıkmadım. Hala büyük bir iştahla merak etmeye ve öğrenmeye devam ediyorum.

Ben çocukken cep radyoları vardı. Kurcalarken bizimkini bozmuştum ama içinde ne olduğunu öğrenmiştim. O küçük, garip parçaların ne işe yaradığını da ‘aşağı yukarı’ anlamıştım. Kitaplardaki resimlerde değişik insanlar, ülkeler gördüm.
Hayvanların dünyasını bisküvi kutularıyla avladığım sinek ve böceklerle tanıdım. Ateşin elimi yaktığını, elektriğin çarptığını, bazı ilaçların insanı fena yaptığını bana hep bu merak öğretti.

Televizyonda bir müzik aleti görüp hayran kaldım. Adına kanun diyorlarmış. Babam üçgen bir tahta kesti. Çiviler çakıp arasına teller gerip bana bir kanun yaptı. Babam marangoz değildi, memurdu. Böylece bana herkesin kendi elleriyle bir şeyler üretebileceğini gösterdi.

Naylon kovalardan davul, tencere kapaklarından zil yapmayı böylece keşfettim. Duvar saatinden söktüğüm minik ampulü pilin ucuna bağlayınca yandığını görmek hayatımı aydınlattı.
Okumayı öğrenince kitaplarda aklıma asla gelmeyen şeylerle karşılaştım. Hiç bilmediğim yerlerde, hiç tanımadığım insanlar, hiç duymadığım şeyler yapmışlardı.

Öyleyse ben de yapabilirdim!

Öğrendiğim her yeni bilgi beni biraz daha meraklı yaptı. Elime geçen her şeyi okudum. Okuyacak bir şey kalmayınca komşularımızdan dergi, kitap, gazeteler topladım. Hala elime geçen her fırsatta okumaya, öğrenmeye devam ediyorum.

Bu zamanda, senin yerinde, yeniden çocuk olabilmeyi çok isterdim. Merak ettiğin her şeyin cevabını internetten bulmak ne büyük bir hediye, farkında mısın? Davul çalmak için tencere kapağı dizmek ya da bir şeyler öğrenmek için kapı kapı dolaşmak zorunda kalmamak da güzel olmalı.

Senin imkanlarına bakınca benim çocukluğum bile taş devri gibi görünüyor. Ama senin de sorumluluğun büyük. Bizim tabletimiz, bilgisayarımız yoktu fakat sana tabletler ve bilgisayarlar yaptık. Peki sen o tablet ve bilgisayarlarla ne yapacaksın?

Merak et, araştır ve öğrendiklerinle hepimiz için daha güzel bir dünya kur. Daha rahat bir sandalye, daha hızlı bir uçak, daha becerikli bir robot, daha sessiz bir motor, daha hızlı bir bilgisayar, daha güzel sesli bir mızıka, daha eğlenceli bir oyun, daha az acıtan iğne, dişleri çürütmeyen çikolata, şişmanlatmayan makarna yap…

Sana güveniyorum! Kolay gelsin!

Daha fazlası için tıkla..
adminSevgili Çocuk ∣ Dijital Çağ Nedir?

Maker Manifestosu

Maker Manifestosu

MAKER MANİFESTOSU

  1. Yap

Yapmak, insan olmanın anlamıyla derinden ilişkilidir. Bir bütün olduğumuzu hissetmek için bir şeyler yapmalı, üretmeli ve kendimizi ifade etmeliyiz. Elle tutulur şeyler yapmanın eşsiz bir yönü vardır. Bu şeyler bizim küçük birer parçamız gibidir ve sanki ruhumuzdan da kesitler barındırır.

  1. Paylaş

Yaptıklarını ve yapmaya dair bildiklerini başkalarıyla paylaşmak, bir maker’ın bütünlük hissini elde etme yöntemidir. Yapıp da paylaşmamak olmaz.

  1. Ver

Yaptığın herhangi bir şeyi karşılık beklemeden vermek, son derece özverili ve tatmin edici bir davranıştır. Yapma eylemi sırasında, o nesneye senden küçük bir parça geçer. Onu başkasına vermekle, sanki sana ait küçük bir parçayı da vermiş olursun. Böylesi nesneler, genellikle sahip olduğumuz en kıymetli şeyler arasında yer alır.

  1. Öğren

Yapmak için öğrenmek gerekir. Her zaman daha çok öğrenmek için çabalaman gerekir. İşinin ehli veya ustası olabilirsin, ama yine de öğrenmeye devam edeceksin, öğrenmeyi isteyeceksin, kendini yeni teknikler, malzemeler ve işlemler öğrenmek için zorlayacaksın. Hayat boyu öğrenmeye devam etmek, beraberinde zengin ve verimli bir maker hayatı getirir ve daha da önemlisi, paylaşmayı mümkün kılar.

  1. Donan

Yaptığın her projede, doğru araçlara erişimin olması gerekir. İstediğini yapabilmek için ihtiyacın olan araçlara yatırım yap ve hızlı erişimini sağla. Yapma eyleminde kullanılan araçlar hiç bu kadar ucuz, kullanıcı dostu ve güçlü olmamıştı.

  1. Oyna

Yaparken eğlenirsen şaşıracak, heyecanlanacak ve keşfettiğin şeylerden gurur duyacaksın.

  1. Katıl

Maker Hareketi’ne katıl ve yapmanın keyfini keşfeden insanlarla temas kur. Çevrendeki makerlarla birlikte seminerler, partiler, etkinlikler, maker günleri, panayırlar, fuarlar, dersler ve yemekler düzenle.

  1. Destekle

Bu bir hareket, ve bu hareket duygusal, entelektüel, finansal, politik ve kurumsal destek gerektiriyor. Dünyanın daha iyi bir yer olması için bizler en büyük umuduz ve daha iyi bir gelecek inşa etmek bizim sorumluluğumuzda.

  1. Değiştir

Maker maceran boyunca doğal olarak birçok değişimle karşı karşıya kalacaksın; değişimi benimse. Yapmak, insan olmanın anlamıyla derinden ilişkili olduğundan, bir şeyler ürettiğin sürece kendini daha tam, daha bütün hissedeceksin. Yapmanın ruhunda olduğu üzere, bu manifestoyu almanı, değiştirmeni ve kendi manifeston yapmanı ısrarla öneriyorum. Yapmaktaki asıl mevzu zaten bu.

MAKER ANDI

Dijital Çağ’ın en büyük umudu benim!
Geleceği üretmek benim sorumluluğumda. Bu yüzden;
Tüketmeyip üreteceğime,
Atmayıp onaracağıma,
Saklamayıp paylaşacağıma,
Hayat boyu öğrenmeye devam edeceğime,
Dünya’nın daha iyi bir yer olması için,
Teknoloji ve bilişimi iyi amaçlar için kullanacağıma
AND İÇERİM!

 

NOT: Bu andın içerik ve hakları Dijital Çağ Atölyesi‘ne aittir.

Daha fazlası için tıkla..
adminMaker Manifestosu