Kodlama

Kodlama Nedir?

Kodlama diğer adıyla programlama kelime anlamıyla belirli şartlara ve düzene göre yapılması öngörülen işlemlerin bütünü anlamına gelir. Programlama bilgisayara ya da elektronik devre ve mekanik sistemlerden oluşan düzeneklere bir işlemi yaptırmak için yazılan komutlar dizisinin bütünü veya bir kısmı olarak tanımlanır.

Bilgisayarlarda, tabletlerde veya telefonlarda kullanılan tarayıcılar, işletim sistemleri, uygulamalar, sosyal medya platformları ve tüm web siteleri kodlama dilleri kullanılarak yapılıyor. Kendi web sitemizi hazırlamak, bir uygulama oluşturmak, hatta bir robot oluşturmak herkese açık kaynak kodlarıyla çok kolaylaştı ve hızlandı. Dünya, artık insan hayatının her anında kullanılan kaliteli kodlamaya bağlı olarak dönüyor. Teknolojiler sürekli gelişirken, çocukların kodlamayı öğrenmesi de önemli bir eğitim konusu haline geldi.

Önemi ve Faydası?

  • Kodlama, Yeniliklere Yol Açar

Dünyamızın geleceği tamamen dijital. Teknolojinin, atalarımız tarafından hayal bile edilemeyecek neleri yaptığını gördük. Yakın geçmişte, hepimiz standart benzinli otomobiller kullanırken, bugün sürücüsüz elektrikli araçların gelişimini izliyoruz. Hastanelerde ameliyatlar cerrahlar tarafından yapılırken, bugün robotik cerrahi başladı. Dünyayı küresel bir köy haline getiren ve hayatımızın her alanında devrim yaratan sosyal medya platformlarımız var. Çocukların bu hareketi devam ettirebilmeleri ve yarının dünyasına uyum sağlamaları için, kodlamayı öğrenmeleri zorunludur.

  • Kodlama, Çocukların Yaratıcı Olmasını Sağlar

Erkenden programlamayı öğrenen çocuklar, programlamanın ardındaki düşünceyi ve mantığı daha iyi avrarlar. Kodlamanın öğrenilmesi hem çocuğun zihnini geliştirir hem de özgüvenini artırır. Çocuklar, kendi projelerini yaratma, aile üyeleri ve arkadaşlarıyla paylaşma mutluluğunu yaşarlar.

  • Kodlama, Çocukların Gelecekte İş Bulabilmelerine Yardım Eder

Mevcut rakamların gösterdiği gibi, programlama öğrenen çocuk sayısı günümüz şartlarında oldukça az. Yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nde, yakın gelecekte bir milyon bilgisayar elemanı açığı olacağı tahmin ediliyor. Dünyanın geri kalanında da durum aynı. Halen öğrenciler üniversitelerden harika notlar alarak mezun oluyor, ancak uzmanlık alanlarındaki işlere kolayca giremiyorlar. Buna karşın, liselerin bilgisayar bölümünden mezun olanlar veya kurslara gidenler hemen yüksek ücretli bir iş bulabiliyorlar.

  • Kodlama, Güveni Artırır

Makinelerle iletişim kurabilme yeteneği, çocuklara kazandırılabilecek en büyük güçtür. Çocukların kodlamayı öğrenmesi, projelerinde ve hayatlarında yapay zekayı kullanarak daha doğru ve doyurucu sonuçlar elde etmeleri, kendilerine ve geleceklerine güvenlerini artırır.

  • Kodlama, Diğer Alanlarda da Başarıya Ulaştırır

Programlama öğrenmek, çocukların diğer öğrenme alanlarında da başarılı olmalarına yol açar. Bu alanlar bilim, matematik ve dili içerir. Kodlama, çocukların, tüm alanlarda daha iyi düşünmelerine yardımcı olur. Programlama öğrenmek tıpkı ikinci bir dil öğrenmek gibidir. Çocuğun beyni, karmaşık şeyleri erken yaşlarda hızla öğrenebilir. Sıralama ve döngüler gibi temel programlama konularına ne kadar erken başlarsa, karmaşık konuları zamanla daha kolay anlayacaktır.

Biz Ne Yapıyoruz?

1.Seviye (Fişsiz Kodlama): Çeşitli kart oyunları ve fiziksel etkinlikler yardımı ile çocuklara kodlama eğitimi vermekte kullanılan teknikler bütünüdür. Hem öğrencilere kazandırmak istediğimiz kazanımları sunabileceğimiz hem de teknoloji bağımsız bir öğrenme ortamı oluşturur. Bilgisayarsız kodlama özellikle ilkokul çağında çocuklarımızın ihtiyacı olan fiziksel aktivite, işbirlikli öğrenme ve iletişim becerilerinin geliştirilmesi gibi kodlama dışı pek çok kazanıma cevap vermektedir.

2.Seviye (Blok Tabanlı Kodlama): Kod blokları ile kodlama ikinci seviyede kullanılan ve komut kavramlarının anlaşılması için tercih edilen kodlama yapısıdır. Kod bloklarındaki yapılar esasında metin tabanlı kodlamada olan komutların birebir blok versiyonlarıdır. Ve metinsel komutların daha iyi anlaşılmasını amaçlamaktadır. Şekiller, yapılar anlaşılabilirliği üst düzeyde tutarak hazırlanmıştır.

3. Seviye (Metin Tabanlı Kodlama): Programlama öğrenirken kod blokları ile yapılan programlama temel seviyede tercih edilmeli ancak basamak olarak görülmeli ve metinsel programlamaya geçilmelidir. Kod blokları ile programlama da her ne kadar projeler gerçekleştiriyor olsak da sınırlı kalacaktır ve ilerleme imkânı sunmayacaktır. Amaç ileri seviyeye götürmek yani metinsel bir programlama dilini öğrenmek olmalıdır. Metinsel programlama dillerinin sayısı ise çok fazladır. Atölyemizde kullandıklarımız genellikle; Python, JavaScript ve Ruby programlama dilleridir.

Kodlama ve Dijital Çağ Atölyesi

Dijital Çağ Atölyesi, merkezi bugün “İnternet Cumhuriyeti” olarak adlandırılan ülke Estonya’da olan; bilişim ve teknoloji atölye içerikleri tasarlayan, üreten ve uygulayan bir sosyal girişimdir. Yeni nesil üretim atölyesidir! Dijital Çağ Atölyesi’nin etkinlik başlıklarından birisi de Kodlama’dır.

Teknolojiyi tüketen değil geleceği üreten bir nesil için yola çıkan ve bugüne kadar yurt içinde ve yurt dışında yüzlerce çocuğun hayallerine dokunan atölye, Türkiye’de de projeleriyle adından fazlasıyla söz ettirmeye başlamıştır. Eğer siz de Dijital Çağ Atölyesi’nin Kodlama başlığı ile ilgileniyorsanız lütfen sizin için uygun olan ön kayıt sayfasını eksiksiz doldurunuz. Kurumumuz tarafınıza geri dönüş sağlayacaktır.

ÖN KAYIT SAYFASI

Features

  • Kodlama
Share